Karate

Karate je drevna istočnjačka vještina samoobrane bez oružja. U prijevodu znači "prazna ruka".

To je vještina borenja golim rukama i nogama. Udarci se zadaju, izbjegavaju ili blokiraju iz određenih stavova i na specifičan način, a u cilju efikasne samoobrane.
U samome početku treniranja karataši se susreću sa osnovnim tehnikama i pravilima karatea. Također, kroz treninge rade i na tjelesnoj pripremi koja uvjetuje daljnje napredovanje.

Karate je vještina kojoj se treba posvetiti duboka pažnja i mnogo vremena, ne žuriti sa učenjem napredne tehnike i ako ovu prvu dobro uvježbamo, niti jedno učenje drugih tehnika ili kata neće predstavljati teškoću.

Različiti su razlozi zbog kojih se ljudi započinju baviti karateom.
Nekima je karate vještina koja će im pružiti znanje neophodno za uspjehe na sportskom borilištu.

Drugima je to vještina samoobrane koja će im možda jednom zatrebati u životu.
Rekreativnom bavljenju karateom pristupaju oni koji, pored održavanja zdravog tjelesnog i duhovnog stanja, žele naučiti i nešto novo u životu.
Također, ima slučajeva da se karate započne trenirati iz korektivnih razloga, često na preporuku svoga liječnika. Iz prakse možemo potvrditi da nakon određenog vremena treniranja dolazi do znatnih tjelesnih poboljšanja kod tjelesnih deformacija, atrofija i poremećenog funkcioniranja ekstremiteta.

Bez obzira na motiv za treniranje, karate pozitivno utječe na pojedinca u sljedeća 2 segmenta:

  • Pospješuje tjelesni razvoj - karate trenira cijelo tijelo potičući    aktivnost svih mišića, jača muskulaturu, razvija motoriku, osjećaj za ravnotežu, povećava fleksibilnost i sl. Svi mogući potrebni pokreti tijela sadržani su u karateu.
  • Potiče psihički razvoj - kontinuirano treniranje karatea utječe na jačanje i stabilnost duha, osnažuje volju i osobnost, stvara samokontrolu i samopouzdanje, razvija koncentriranost.