Robert Radica

Robert Radica rođen je 12. ožujka 1973. godine u Splitu, novinar, profesor, kratko sportaš i puno dulje životno razdoblje sportski djelatnik.

Već u Osnovnoj školi iskazivao je ljubav prema sportu i već tada govorio da će se baviti sportskim novinarstvom. Nakon završetka osnovne škole u Kaštel Kambelovcu/Kaštel Gomilici preseljenjem u Splitu počinje igrati vaterpolo u Mornaru, te pohađati jezičnu gimnaziju. Uspješno prolazi sve uzrasne kategorije, no upisivanjem na PMF sportska karijera ostaje „po strani“. Ipak samo dvije godine nakon, u jeku studiranja počinje surađivati na Radio Splitu, potom i Radio Dalmaciji, te je od kolovoza 1995. godine suradnik u sportskoj redakciji Slobodne Dalmacije.

Nakon diplomiranja 1997. godine na PMF-u u Splitu nastavlja kao vanjski suradnik pisati za Slobodnu Dalmaciju i u prethodna dva desetljeća prošao je kroz sve rubrike i poslove unutar redakcije (od novinara-suradnika, novinara-specijaliste, urednika izdanja, izvršnog urednika portala). S obzirom na stalno obrazovanja i usavršavanja 2012. godine završava i Odnose s javnošću, te od 2013. godine taj predmet predaje na Aspiri – Visokoj školi za sportski menadžment u Splitu. Trenutno u Slobodnoj Dalmaciji radi u sportskoj redakciji kao novinar-specijalist, ali jednako tako surađujem i u svim ostalim redakcija eminentnog splitskog izdavača.

Nakon što je okončao aktivno bavljenje sportom rekreativno se bavio sa nekoliko sportova, a najdulje se zadržao u karateu gdje je bio i predsjednik Sokola u jednom mandatu, a danas je član Upravnog odbora kluba. Inače 2002. godine bio je osnivač prvog triatlon kluba u Splitu, i njegov predsjednik u prvom mandatu (do 2006. godine).

Za svoj rad u sportu nagrađivan je od strane HOO-a i desetak nacionalnih saveza godišnjim plaketama i nagradama, te od stotinjak klubova iz Dalmacije za dugogodišnju suradnju na promociji sporta.